Tuz Gölü'nün altında Çin deposu!



İlk olarak BOTAŞ mühendisleri tarafından 1987 yılında tasarlanan Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi projesi hayata geçiyor. Çin ile yapılan anlaşmaya göre tesiste yılda 1 milyar metreküp doğalgaz depolanacak. 10 yıllık anlaşma ile Çin'e hizmet verecek olan tesis Türkiye'nin doğalgaz depolama kapasitesini 2 katına çıkaracak.

Hızlı tren projesi ile gelişen Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler, Tuz Gölü'nün altında yapılacak doğalgaz depolama tesisi ile bir adım daha ileriye taşınıyor. Kafkasya'daki Türk devletleri ile büyük doğalgaz anlaşmaları yapan Çin ise Türkiye'de gerçekleştireceği bu proje ile Avrupa'ya bir adım daha yaklaşmış olacak.

Tuz Gölü projesi Çin'in bugüne kadar Türkiye'de yaptığı en büyük yatırım olarak da göze çarpıyor. Türkiye ile olan ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Pekin hükümeti, böylece yeni bir pazar bulmuş olacak. 2016 yılında hizmete girecek olan ve maliyeti 566 milyon doları bulacak olan Tuz Gölü projesi, Çin'in Türkiye'den sonra Avrupa pazarına açılma adımı olarak gösteriliyor.

Türkiye'de yapımı süren hızlı tren projesine kaynak sağlayarak Avrupa pazarında vitrin edinmeye çalışan Çin, Tuz Gölü projesi ile doğalgazını da Avrupa'ya pazarlayabilecek. Daha önce Rusya'ya önerilen Tuz Gölü projesi, bazı pürüzler nedeniyle hayata geçirilememiş, bunun üzerine açık ihaleye giren Çin, projeyi gerçekleştirmeye hak kazanmıştı.

Tuz Gölü projesinin, İsrail doğalgazının Rusya'dan bağımsız Avrupa'ya taşınmasını öngören MedStream projesine de destek olması bekleniyor. Bu iki proje, Rusya'nın Avrupa üzerindeki doğalgaz etkinliğine büyük darbe vurabilir. MedStream projesi şimdilik rafa kaldırılmış görünüyor ancak Tuz Gölü projesi gelişmesinden sonra tekrar gündeme gelebilir.

Geleceğin süper gücü olarak gösterilen Çin, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan ile doğalgaz anlaşmalarının ardından Türkiye'de gerçekleştireceği iki proje ile Avrupa pazarının önemli oyuncularından biri olmaya başlıyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!