Türkiye'nin rüyası sona erebilir



Arap Baharı'nın ardından bölgedeki ülkelere örnek olması düşünülen Türkiye'ye İran'dan sert eleştiri geldi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in kıdemli danışmanı Ali Ekber Velayeti, düzenlediği basın toplantısında Türkiye modelinin bölge için uygun olmadığını söyledi. Bu gelişme bölgede etkin rol oynamak isteyen ABD ve Türkiye için büyük engel teşkil ediyor.

ABD ve AKP'nin Arap Baharı'nın ardından kurulacak yeni ülkelere model olması için gösterdiği Türkiye'nin rüyası kısa sürebilir. Mısır'da Müslüman Kardeşler'in ardından İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışması da bölgedeki ülkelerin Türkiye modelini benimsemeyeceğini söyledi.

Türkiye'deki 'laik İslam' modelinin Batılı demokrasilerin bir ürünü olduğunu söyleyen Velayeti "Bu model, İslami bir uyanıştan geçen ülkeler için kabul edilemezdir" diyerek Türkiye modelinin bölge için geçersiz olduğunu belirtti. Mısır'daki seçimlerden başarı ile çıkan Müslüman Kardeşler'in desteklediği Özgürlük ve Adalet Partisi de örnek olarak Türkiye modelini benimsemiyor.

Bu iki gelişme Arap Baharı yaşanan ülkeler üzerindeki ABD ve İran çatışmasını gözler önüne seriyor. ABD, Türkiye modelini öne çıkartırken, İran ise din temelli bir propaganda güdüyor. Ancak ayaklanmaların İslami bir alt yapısı olması İran'i ABD önünde bir adım öne çıkarıyor. İki ülke de yeni kurulan devletleri kendilerine yaklaştırıp yeni bir pazar yaratmaya çalışıyor.

Arap Baharı sonrası ABD ile ortak hareket etmeye karar veren Türkiye ise beklediği ilgiliyi bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!