Mısır'dan Türkiye karşıtı ilk adım



Geçtiğimiz eylül ayında Mısır'a ziyarette bulunan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, laiklik temalı konuşması Mısır halkı tarafından coşkuyla karşılanmıştı. Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yaşanan bu gelişme, kurulacak yeni devlete Türkiye'nin rol model olacağı şeklinde yorumlanmıştı.



Ancak konuşmanın hemen ardından ülkede önemli bir siyasi etkisi olan Müslüman Kardeşler, Erdoğan'ın konuşmasını küstahça bulmuş ve Türkiye'nin asla Mısır için örnek olamayacağını söylemişti. O dönem pek önemsenmeyen Müslüman Kardeşler'in bu açıklaması seçimlerden sonra daha önemli bir hal aldı.

Çünkü seçimlerde Müslüman Kardeşlerin desteklediği parti galip geldi. Mısır'ın uluslararası alanda yaptığı ilk hamle de ülkenin Türkiye'ye bakış açısını gözler önüne serdi. AB Dışişleri Bakanları'nın Suriye konulu özel oturumuna Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu son anda dahil edilmedi.

Herkes Kıbrıs'ın vetosu ile Davutoğlu'nun toplantıya alınmadığını düşünürken gerçeğin aslında başka olduğu ortaya çıktı. Çünkü Kıbrıs son anda ikna edilmiş ve Davutoğlu'nun toplantıya katılmasına engel olmamıştı. Türkiye'nin toplantıya katılmasındaki engelin ise Mısır tarafından çıkarıldığı öğrenildi.

AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton’a “Arap pozisyonunu sadece bir ses temsil etsin” diye ısrar eden Mısırlı Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi Davutoğlu toplantıya katılmasına engel olmuş. Bu gelişme Arap Baharı sonrası bölgede etkin rol oynayacağını düşünen Türkiye için tam bir şok etkisi taşıyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!