İran yeraltına indi



İran, uranyum zenginleştirme ünitelerinin yer altına alındığını ve ABD ile İsrail saldırılarına karşı güvende olduğunu açıkladı. İran Devrim Muhafızları Pasif Savunma Bölümü lideri Gholam Reza Jalali "Nükleer alanda güvenlik açığımız asgari seviyeye ulaşmıştır" diyerek programın yeraltında devam edeceğini açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İran'ın nükleer çalışmalarını yeraltına alması durumunda artık saldırının ve nükleer programı takip etmenin imkansız olacağını söylemişti. Barak'a göre İran yeraltındaki tesiste nükleer bomba üretirse bundan kimsenin haberi olamayacak. İran'ın birkaç ay içinde nükleer bomba üretebileceği gerçeği de İsrail Stratejik İşler Bakanı tarafından açıklanmıştı.

İran'ın elinde şu anda 4 ya da 5 nükleer bomba yapacak stok bulunuyor. Ancak İran'ın özel alüminyum alaşımları konusunda sıkıntısı bulunuyor. ABD ve İsrail, bombanın etkinliğini arttıracak bu özel alaşımların uluslararası pazarda İran'ın eline geçmesini engellemek için büyük çaba sarf ediyor.

Ancak istihbarat kaynaklarından aldığımız bilgiye göre İran bu sorunu çoktan çözdü. Kasım ayından bu yana Çin ve Kuzey Kore, nükleer bomba yapımında eksik metalleri İran'a satmak için anlaşma yaptı. Bu gelişme İran'ın nükleer bomba elde etmek için önünde hiçbir engel kalmadığı anlamına geliyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!