İran'dan Türkiye ve Suudi Arabistan açılımı



İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi "İran ve Türkiye rakip değil, birbirinin tamamlayıcısıdır" açıklaması ve İran İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi'nin Suudi Arabistan gezisi, İran'ın ABD'nin iki önemli müttefiği ile arasını düzeltme anlamı taşıyor. Bu iki gelişmenin art arda yaşanması İran'ın ABD'yi bölgede etkisizleştirme oyunu olarak yorumlanıyor.

ABD ve İsrail'in nükleer programından geri adım atmadığı için hedef aldıkları İran'ın, Türkiye ve Suudi Arabistan ile ilgili son adımları, olası bir saldırıda ABD'nin iki önemli müttefiğini devre dışı bırakmak olarak yorumlanıyor. İran'ın, Türkiye ile ilgili dostuz açıklaması ve Suudi Arabistan ile işbirliği yapma isteği de yorumları kuvvetlendiriyor.

Geçtiğimiz gün Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunan İran İstihbarat Başkanı Haydar Moslehi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Nayef bin Abdulaziz ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasında petrol ve nükleer çalışma işbirliği anlaşması konularının konuşulduğu öğrenildi.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise, Türkiye ile ilgili açıklamalarda iki ülkenin düşman değil dost olduğunun altını çizdi. Salihi "Türkiye ile ilişkilerimiz halihazırda hem siyasi hem ekonomik hem de halklar arasındaki ilişkiler olarak en iyi düzeyde" açıklaması ile iki ülkenin kardeş olduğu vurgusunu yaptı.

Bu gelişmeler uzmanlar tarafından iki farklı şekilde açıklanıyor. ilk olarak İran'ın ABD'nin iki önemli müttefiği ile arasını düzelterek ABD'yi İran saldırısında yalnız bırakmak olarak yorumlanırken, diğer yandan İran'ın ABD saldırısına olası bir neden vermemesi şeklinde gösteriliyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!