Bakü, silahlanma yarışında!


Azerbaycan büyük çaplı silahlanıyor. Azerbaycan'ın, eski Sovyet Cumhuriyetleri arasında Rusya'dan sonra silahlanmaya en fazla para harcayan ülke olduğu bildirildi.  Analistler, Güney Kafkasya'da muhtemel bir savaşa doğru adım adım yaklaşıldığı görüşünde.


Azerbaycan, 2011 yılı içinde silahlanmaya 3.1 milyar dolar harcamış durumda. Bu rakamın katlanarak artması bekleniyor. Eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde Rusya silahlanma için 50 küsür milyon dolarlık harcama ile başı çekiyor. Buna karşın,  ülkelerin gayri safi milli hasılalarından ayrılan pay dikkate alındığında, Azerbaycan, yüzde 6.2 ile birinci sırada (Rusya'nınki yüzde 3.02).


Bakü'deki gözlemciler, Azerbaycan'ın silahlanmaya 2012 yılı için de büyük çaplı bir bütçe hazırladığını haber veriyorlar. Aliyev yönetimine yakın kaynaklar, Azerbaycan'ın Karabağ sorunu çözülene kadar silahlanmaya tüm hızıyla devam edileceğini belirtiyorlar. Kuşkusuz bu durum Ermenistan'da büyük kaygı ile izleniyor.  Ermenistan'ın 2011 yılı için 387 milyon dolarlık askeri bütçesi bulunuyor.


Analistler, Güney Kafkasya'daki bu silahlanma yarışının kısa sürede Azerbaycan ile Ermenistan arasında geniş çaplı bir savaşa dönüşme olasılığının çok güçlü olduğunu belirtiyorlar.


Bu konuda en fazla merak edilen konuların başında da böyle bir savaş durumunda Türkiye'nin (ve tabii ki Rusya'nın) alacağı pozisyon geliyor.



Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!