Dünya kaygılı, ama Türkiye...



Bugün dünya nüfusu 7 milyara ulaştı. Sayının bu yüzyılın sonuna kadar en iyi ihtimalle 10 milyara ulaşması bekleniyor. Peki dünya kaynakları bu kadar insanı kaldıracak düzeyde mi? İşte ekonomistler, sosyologlar, politika bilimcilerinin bakış açısından "Dünyanın geleceği" ve bizim gözümüzden Türkiye...

Ekonomistlere göre dünya 10 milyarlık bir nüfusu kaldıracak durumda değil. Yeni ekonomi sahalarının açılmaması bu nüfusun eğitim ve iş bulma konularında sıkıntıya sokacak. Zaten birçok ülke aileleri tek çocuk yapma konusunda özendiren yasalar yapma gereğini şimdiden hissediyor. Gelecekte günümüzde varolan ekonomik krizlerin çok daha sertleri yaşanabilir.

Türkiye'de ise krizler teğet geçtiği için sorun yaşanmaz. Zaten insanlar işsizliğe ve geçim sıkıntısına alışkın. Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 çocuk yapılması konusunda verdiği destek bu senaryodan Türkiye'nin etkilenmeyeceğini gözler önüne seriyor.

Sosyologlar 10 milyar insanın birarada yaşamasının oldukça sıkıntılı olacağını söylüyor. Şiddet olaylarının arttığı ve insanların birbirlerine değer vermediği bir dünya ile karşı karşıya kalacağımız öngörülüyor. 10 milyarlık dünyanın büyük bir kaosa sürükleneceğini söyleyen sosyologlar, kültürlerin de yavaş yavaş yok olacağını belirtiyor.

Türkiye'de şiddet her geçen gün katlanarak büyüyor. Aile içinde, sokak arasında, iş yerinde insanımız şiddetle iç içe. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da zaten şiddete neden olan gerekçeler arasında nüfus artışına yer vermiyor. Bakanlığa göre kadına şiddetin nedeni kadının davranışları, aile içi şiddetin nedeni ise babanın eve yorgun gelmesi...

Politika bilimcilerine göre ise yasalar 10 milyar insanı bir arada tutmaya yetmeyecek, insanların devlet anlayışının değişecek ve ülkeler büyük problemlerle karşı karşıya kalacak. Zaten sınırlı kaynaklar yüzünden yaşanan kıtlıklar, gelecekte daha büyük sorunlara yol açacak. Bugün sadece Afrika'nın bazı bölgelerinde hissedilen kaynak sıkıntısı dünyanın büyük bir kısmına yayılacak.

Türkiye bu bakımdan oldukça şanslı. Tükenmez yeraltı kaynaklarımızı özgürce çıkarıp işleyebiliyoruz. Tarım ve hayvancılıkta kendi kendimize yetebiliyoruz. Et ve tarım ürünlerimizi yurt dışından ithal etmiyoruz. Bu nedenle nüfus artışının Türkiye'ye pek etkisi olmayacak!

Bütün senaryolar karamsar. Eğer nüfus artışı ile ilgili acil önlem alınmazsa dünyayı çok daha kötü günler bekliyor.

Tabii Türkiye bu senaryonun dışında!

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!