"Komşularla sıfır problem" neden bitti?



Çok değil bundan yaklaşık bir yıl önce AKP hükümeti dış politikada "Komşularla sıfır problem" anlayışını benimsemiş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "İstikrarlı bir demokrasi için güvenli uluslararası çevre ve komşularla sıfır problem gerekir" diyerek amaçlarını özetlemişti. Peki ne oldu da Türkiye bir anda bütün komşuları ile sorun yaşayan bir ülke halini aldı?

AKP resmi internet sitesi yaklaşık bir yıl önce "AKP iktidarından önce ülkemizin dış politikası "dört tarafı düşmanlarla dolu bir ülke" temelinde yürütülürken, bu psikoloji ve imajı "Komşularla sıfır problem " politikasına dönüştürdük. Çözülmez sanılan problemleri çözdük, kurulmaz denilen dostlukları yeniden inşa ettik" açıklaması ile Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini müjdeliyordu.

Bugüne baktığımızda ise sorun yaşamadığımız komşumuz neredeyse yok gibi, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile petrol arama çalışmaları, Suriye ile ülkenin yaşadığı iç karışıklıklar, İran ve Rusya ile NATO füze kalkanı, Ermenistan ve Azerbaycan ile Karabağ ile sorun yaşayan Türkiye, sorunsuz komşu politikasını ileriye taşıyarak çembere Mısır ve İsrail'i de ekledi.

Türkiye, AKP'nin iddiasına göre komşularıyla büyük uğraşlar vererek kurduğu ilişkileri nasıl oldu da bir anda yıkmayı göze aldı?

Bu sorunun cevabını Türkiye'nin Suriye'ye karşı aldığı yaptırım kararı net bir şekilde ortaya koyuyor. Avrupa’nın, BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya, Çin ve Güney Afrika'nın muhalefeti nedeniyle çıkaramadığı yaptırım kararını Türkiye'nin tek başına uygulayacağı konuşuluyor.

Türkiye'nin yaptırım kararını tek başına uygulaması, bölgede ABD ve İsrail'in işine geliyor. İran'a yakın olan Esad rejiminin yıkılması yani Irak'tan sonra Suriye'nin de ABD kontrolüne girmesi İran'ı bölgede yalnız bırakacak. Böylece İran'ın nükleer programına devam etmesinin önü tıkanacak hatta daha da kötüsü İran'a yapılacak bir saldırıya zemin hazırlayacak. İsrail'in İran'a kıştan önce saldıracağı da yüksek sesle konuşulmaya başlandı.

Bu tekil olaydan yola çıkarak diğer olayları da açıklayabilir. Bölgenin kontrolünü ele geçirmek isteyen ABD, Türkiye'yi kullanarak adım adım isteğine yaklaşıyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!