"Türkiye'nin politikası göstermelik"



Türkiye'nin dış politikasını "göstermelik" olarak adlandıran İran dini lideri Hamaney’in askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi, “Ankara İsrail’le perde arkasında ilişkilerini yürütmeye devam ediyor” dedi. İran eski Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de "siyasi poz" olarak değerlendirdiği Türkiye-İsrail gerginliğinin yakında sona ereceğini iddia etti. Peki ama bu "göstermelik" çatışmanın nedeni ne?



İran'a göre Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilim "Arap Baharı" yaşayan ülkelere İran modeli yerine Türkiye modelini yerleştirmek için yaratılıyor. İranlı kaynaklara göre ABD ile İsrail, bölgede İran'ın etkili bir rol oynamasını istemiyor. İki ülke İran yerine Türkiye'yi ön plana çıkararak bölgeyi kontrol altına almak istiyor. İranlı kaynaklar, Türkiye'nin son dönemde ABD tarafından bu kadar ön plana çıkarılmasının altında bu politikanın yattığına inanıyor.

Bu çatışma İsrail'in hükümetine bölgenin kontrolü dışında bir başka çıkar daha sağlıyor. Sağcı Netanyahu hükümetinin varlığını sürdürebilmesi  ve halkın desteğini alabilmesi için İsrail'in bölgede yalnızlaştırılması gerekiyor. Bu nedenle İsrail'in bölgede dostu olmadığı imajı Netanyahu için de önem taşıyor.

İranlı kaynaklar Türkiye'deki seçimlerden önce de iki ülke arasında çatışma yaşandığını, ancak yapılan askeri anlaşmalar ile seçim sonrası gerginliğin unutulduğunu hatırlatarak "İki ülke yine aynı oyunu oynuyor" yorumunu yapıyorlar.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!