Orta Asya'yı unuttuk



Çoğunluğu Türki devletlerinden oluşan Orta Asya enerji alanında yaptığı hamleler ile büyümeye devam ediyor. Çin ile işbirliğini arttıran Kazakistan, bölgenin önemli devletlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Kazakistan'a yakın zamanda Türkmenistan ve Özbekistan'ın da katılması bekleniyor. Türkiye ise bu gelişmeleri uzaktan izlemekle yetiniyor.

Kazakistan ile 1998 yılında yaptığı petrol boru hattı anlaşmasına doğalgaz'ı da ekleyerek genişleten Çin,  Türkmenistan ve Özbekistan'ı da anlaşmaya dahil ederek bölgedeki enerji kaynaklarını büyük oranda kontrolü altına aldı. Sadece boru hattı ile yetinmeyen Çin, bu üç ülkede enerji çıkarılmasına yönelik yatırımlarını da genişletiyor.



Uranyum, krom, kurşun ve çinko yatakları bakımından dünyanın en zengin 2. ülkesi olan Kazakistan, kömür, demir ve altın rezervleri bakımından da dünyada ilk on ülke arasında yer alıyor. Doğalgaz rezervleri ile dünyada ilk ona giren ülkenin petrol rezervleri de  ilk onüç ülke arasına giriyor. Dünyada bulunan kromun %26'sı, altının %20'si, uranyumun %17'si Kazakistan'da.Azerbaycan'dan sonra kendisine Orta Doğu ülkelerinden daha yakın olan Kazakistan'ı da göremeyen Türkiye, hala "Süper Güç" olma hayalleri kurarken, bir zamanlar düşman gözüyle baktığı Kazakistan ile enerji anlaşmalarını genişleten Çin, neden geleceğin "Süper Gücü" olacağını gösteriyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!