Herşey şu Afrodit yüzünden!!!



Yunan mitolojisinin aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'i tanımayan yoktur. Yunanlıların Anadolu topraklarındaki ilk savaşı olan Troya Savaşı'nın başlamasına neden olan bu tanrıçanın adı şimdi de Akdeniz'de Türkiye, Kıbrıs ve İsrail arasında yaşanan gerginliğe neden oluyor. Bu güzeller güzeli tanrıçanın adı nedense aşk yerine sürekli çatışmalarla birlikte anılıyor.

Öncelikle kısa bir mitoloji turu yapalım. Yunan askerlerinin Anadolu topraklarında gerçekleştirdiği ilk saldırısı olarak bilinen Truva Savaşı'nın başlamasına dolaylı da olsa aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in neden olduğu söylenir. Olay şöyle gelişmiştir:

Zeus, düzenlediği bir toplantıya tanrıçalardan Eris'i davet etmez. Bunun üzerine Eris, toplantıya altın bir elma göndererek, bunun "en güzel tanrıçaya" verilmesini ister. Athena, Hera ve Afrodit altın elmanın kime verilmesi gerektiği konusunda anlaşmazlığa düşünce Zeus, tanrıçaları Paris'e gönderir ve en güzel tanrıçayı Paris'in seçmesini ister.

Paris altın elmayı Afrodit'e verir. Afrodit de karşılığında, "tüm kadınların en güzeli" olan Helen'i, Paris'e aşık eder. Paris, Sparta'yı ziyaretinde Helen'e aşık olur ve iki aşık birlikte Truva'ya dönerler. Kendilerine hakaret edildiğine inanan Yunanlılar, Menelaus ve kardeşi Miken Kralı Agamemnon önderliğinde Aka ordusunu toplar ve Truva'ya bir sefer düzenler. Helen'in iade edilmesi ve kendilerine tazminat ödenmesi tekliflerine olumlu yanıt vermeyen Truvalılar ile uzun ve zorlu bir savaşa girerler.



Gelelim günümüze... Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'in Ada'nın 175 kilometre güneyinde doğalgaz sondaj çalışmaları başlatması Türkiye'yi kızdırır. "Afrodit" adı verilen bölgede Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını neredeyse yüz yıl karşılayacak bir kaynak bulunmuştur. Ancak Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'in bölgede sondaj çalışması yapmasını istemez. Kuzey Kıbrıs ile anlaşarak kendi sondaj çalışması başlatacağını duyurur. KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasını yürürlüğe sokan Türkiye KKTC'yi münhasır ekonomik bölge ilan eder ve Girne ile Magusa açıklarında petrol ve doğal gaz aramaya koyulur.

Senaryo mitolojide yaşananlar ile neredeyse aynı. Enteresan bir şekilde başrolde yine "Afrodit" var. Rumları ve Türkleri tekrar karşı karşıya getiren aşk ve güzellik tanrıçasının bu kez savaş çıkarma olasılığı biraz düşük görünüyor. Ancak aradaki gerginliği tırmandırdığı bir gerçek.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!