Filistin'de Türk-Yunan farkı!



Türkiye son dönemde Filistin sorununa çözüm arayan bir numaralı ülke olarak görünüyor. İsrail'e uygulanan yaptırımlar, yardım gemilerine askeri desteğin sağlanacağı tehdidi ve Filistin'in Birleşmiş Milletler'e üyeliği Türkiye'nin soruna ilişkin attığı adımlar olarak görünüyor. Filistin sorunu ile Türkiye'den daha önce ilgilenmeye başlayan komşumuz Yunanistan ise çözüm için Ankara'nın tam zıttı adımlar atıyor.

Yıllardır süren Filistin-İsrail anlaşmazlığına AKP hükümeti el attı. İsrail'e karşı sert yaptırımlar uygulama kararı alan Ankara hükümeti, İsrail'in özür dilememesi ve Filistin üzerindeki ambargoyu kaldırmaması durumunda yaptırımların devam edeceğini açıkladı. Ankara ayrıca Filistin'in Birleşmiş Milletler'e üye olması konusunda da girişimlerini hızlandırdı.

Hemen yanıbaşımızda bulunan beğenmediğimiz Yunanistan ise bu anlaşmazlığın çözülmesi için Türkiye'den daha uzun süredir çaba veriyor. Babasının Yaser Arafat ile kurduğu ilişkiyi hem Dışişleri Bakanı olduğu dönemde hem de Başbakan seçildikten sonra devam ettiren Yorgo Papandreu, çözüm için oldukça sakin ve diplomatik bir yol izliyor.

Papandreu'nun, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde İsmail Cem ile Filistin Kurtuluş Örgütü üzerinden yürüttüğü barış çabaları, Filistin'in İsrail'de çıkan yangına yardım elini uzatmasına kadar ilerlemiş, ancak Mavi Marmara operasyonundan sonra sekteye uğramıştı.

Geçtiğimiz yıl Filistinli lider Mahmud Abbas ile de görüşen Papandreu, barış mesajları vermiş ve "Yunanistan'ın, Filistin'in Ortadoğu'da adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki çabalarını desteklediğini, İsrail ile barış içinde olacak bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasının önemine dikkat çekmişti.

Papandreu, ayrıca ülkesinden hareket etmek isteyen yardım gemilerine "Birleşmiş Milletler onayı olmadan izin veremeyeceğini" söyleyerek Mavi Marmara gibi bir krizin ülkesinde gerçekleşmesini engellemiş oldu.

İki farklı ülke ve iki farklı çözüm arayışı. Yunanistan Batı Şeria odaklı, Türkiye Gazze odaklı bir çözüm stratejisi izliyor. Hangisinin daha yapıcı olduğuna siz karar verin.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!