Doğalgaz krizi kapıda



Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşmasının aralık ayında sona erecek olması sıkıntı yaratıyor. Ruslara yeni bir teklif sunduklarını söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Teklifimiz kabul edilmezse anlaşma yenilenmeyecek" dedi. Taner Yıldız inkar etse de Eğer anlaşma uzatılmazsa Türkiye'yi oldukça sıkıntılı bir süreç bekleyebilir.

Anlaşmanın yenilenmemesi halinde Türkiye’de doğalgaz sıkıntısı oluşur mu sorusuna açıklık getiren Yıldız, “Bazı arkadaşlar arz güvenliği sıkıntı olur mu, diye söylüyorlar. Şu anda böyle bir sıkıntı görünmüyor” dedi. Ancak gerçekler pek de Enerji Bakanı'nın söylediği gibi değil.

Türkiye doğalgaz ihtiyacının büyük bir kısmını Rusya'dan karşılıyor. Türkiye gazın bir kısmını ise İran'dan bir kısmını ise Azerbaycan'dan alıyor. Ancak bu iki ülkeden alınan miktar, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak düzeyde değil.

Bu durumda Türkiye, ya İran'dan daha fazla gaz talep edecek ya da Azerbaycan ile anlaşmasındaki miktarı çoğaltacak. İki durumda da köşeye sıkışmış bir Türkiye ile karşılaşacak olan İran ve Azerbaycan, yüksek fiyat isteyebilir.

Azerbaycan'ı Ermenistan sınır kapısını açacağız diye, İran'ı ise ABD'nin baskıları sonucu küstüren AKP hükümeti, doğalgazı çok büyük ihtimalle oldukça pahalı bir anlaşma ile Türkiye'ye sokacak. Özellikle İran'ın Rusya ile yakın ilişkisini ve Azerbaycan'ın Türkiye'ye hala kırgın olduğunu düşünürsek durumu daha net kavrayabiliriz.

Bütün bunlar Taner Yıldız için problem olmayabilir ama bu gelişmelerin doğalgaz faturalarına, dolayısıyla da halkın cebine yansıyacağı kesin.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!