Clapper'in Ankara şifreleri!



ABD Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı James Clapper, sessiz sedasız Türkiye'ye geldi. Geldi gelmesine de Clapper'ın çantasında Türkiye için çok sayıda uyarı içeren dosyalar vardı. İşte JÖNTÜRK farkıyla o dosyalar ve ziyaretin perde arkası.

ABD'deki CIA ve FBI'ın da içinde bulunduğu 16 istihbarat örgütünün başında bulunan James Clapper'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetinin ABD ziyareti öncesi Ankara'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi oldukça manidar.

Edindiğimiz bilgilere göre, Clapper'ın asıl ziyaret amacı, Akdeniz'de Kıbrıs Rum Kesimi'nin başlattığı sondaj çalışmaları sonrası Türkiye, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında tırmanan gerginliğin sona erdirilmesine yönelik.

Clapper, Akdeniz'deki gerginliğin sona ermesi için Washington'un "uyarılar" içeren bir mesajını  Ankara'ya iletmekle görevlendirildi. JÖNTÜRK'e bilgi veren kaynaklara göre, Washington,  yaşanan gerginliğin sebebinin  AKP hükümetinin sergilediği tehditkar tutum olduğunu düşünüyor.

Washington, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın uzlaşmaz tutumunda Ankara'dan estirilen "rüzgarların" etkisinin de çok büyük olduğu görüşünde. Nitekim Clapper'ın Ankara'da yaptığı görüşmelerde bu konuda frene basılmasını istediği öğrenildi.

Bütün bu gelişmelerin çözümü için Washington'ın önerisi ise çok açık. Clapper'ın çantasından çıkan ve  New York'ta gerçekleşen Obama-Erdoğan görüşmesi öncesinde bir tür ev ödevi niteliği taşıyan öneriler şöyle:

  1. Başbakan Erdoğan Akdeniz'deki gerilimin azaltması için adım atmalı.

  2. Akdeniz'deki tehditkar tutumdan vazgeçilmeli.

  3. Ankara, Abbas'ı Netanyahu ile masaya tekrar oturması için ikna etmeli.

  4. İsrail ile olan ilişkiler kısa sürede düzeltilmeli.


Yani işin aslı bu.

Öyle, "Obama bizim görüşümüze yakın" yorumları, bu minvalde abesle iştigalden öte gitmiyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!