Açıklıyoruz: Suriye'den Türkiye'ye savaş tehdidi

Türkiye'nin mümtaz medya organları (yandaşı, candaşı, süklüm büklümü) Angelina Jolie'nin Suriye'den kaçanların yerleştirildiği kamplara yaptığı ziyarete odaklanadursun, JÖNTÜRK, madalyonun arka yüzünü gösteriyor. Evet, Suriye yönetimi, Türkiye'nin olaya fazla müdahil olması halinde füze saldırısında bulunacağı tehdidinde bulundu. Hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzüne karşı. İşte detaylar:

Tehdit, Suriye Devlet Başkanı Beşşar (Beşar değil) Esad'ın özel temsilcisi olarak geçen çarşamba Ankara'ya gelip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Hasan Türkmani,  Türkiye'nin bazı illerini vurabilecekleri tehdidinde bulundu.

JÖNTÜRK'ün edindiği bilgilere göre, Başbakan Erdoğan ile Türkmani arasındaki görüşme epey soğuk bir havada başladı. Erdoğan, Türkmani'ye şu 4 soruya Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın acil yanıt vermesini istedi:

  1. Suriye güçleri, Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki askeri harekata ne zaman son verecek?

  2. Şam, Türkiye'ye karşı özellikle Kuzey Suriye'deki Al Haksa (Kürtlerin yoğun olduğu bölge) ile ilgili verdiği taahhütlere sadık kalacak mı?

  3. Esad, sınırın iki yakasında sayıları 200 bini bulan mültecilerle ilgili insani adım atacak mı?

  4. Yine Esad, Suriye'de demokratikleşme yolunu açacak mı? Baas dışındaki partilere izin verilecek mi? Halka karşı ateş açılmasını emreden askeri, sivil yöneticilere karşı ne yapacak?


Esad'ın özel temsilcisi Hasan Türkmani, bu sorulara içinde Türkiye'ye tehdidin de bulunduğu karşı sorularla yanıt verdi. Türkmani'nin soruları da şöyleydi:

  1. Türkiye, sınırda neden çok büyük bir askeri yığınak yapıyor?

  2. Türkiye, Suriye'ye girip burada bir tampon bölge mi oluşturmayı düşünüyor? Eğer Türkiye sınırı geçmeyi düşünürse, buna ülkenizin içlerindeki askeri hedefleri vurarak karşılık veririz. (Türkmani bu konuda 2003 yılında Türk Ordusu'nun Irak'ta oluşturduğu tampon bölgeyi örnek veriyor).

  3. Türkiye'de ABD Özel Kuvvetleri'nin Suriye topraklarında harekata geçmek için hazır beklediklerine ilişkin istihbarat var. bu doğru mu?

  4. Türkiye neden Güneydoğu'dan Suriye'deki isyancılara silah ve mühimmat gönderilmesini önlemiyor?

  5. Türkiye, neden sınırlarını kapatıp, mültecilerin göçünü engellemiyor?


...Ve görüşme bu sorular üzerine başladığı gibi soğuk bir havada sona eriyor.

Öte yandan, İran'ın Türkiye'ye karşı tam bu sırada "celallenmesi" de epey manidar bir gelişme olarak tarihin tozlu sayfalarına not ediliyor.

JÖNTÜRK'e bilgi veren kaynaklar, Erdoğan'ın hala Esad'a bir şans verilmesinden yana olduğunu, bu nedenle Ahmet Davutoğlu veya MİT Başkanı Hakan Fidan'ı Şam'a gönderip son bir uyarıda bulunmaya hazırlandığını, eğer bu adımların sonuç vermemesi durumunda, askeri harekata yakın durabileceğini belirtiyorlar.

 

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!