"SUPER MOON" MUAMMASI!


Bilim çevreleri ve astroloji meraklıları büyük bir merak içinde 19 Mart akşamını bekliyor. Dünya ile uydusu Ay arasındaki mesafe 18 yıl aradan sonra en yakına inecek. Dolunay olarak karşımıza çıkacak Ay, hiç olmadığı kadar yakın ve net bir şekilde görülecek. Ay ile Dünya arasındaki mesafenin en aza inmesi, doğal afetlerin tetiklenebileceği korkusunu da beraberinde getiriyor.



19 Mart 2011 Cumartesi akşamı, gökyüzü hiç olmadığı kadar aydınlık olacak. Bunun nedeni ise “Supermoon” yani “Süper Ay “ olarak adlandırılan bir doğa olayının gerçekleşecek olması. Ay'ın sahip olduğu oval yörüngesinden dolayı, 18 yıl aradan sonra Dünya ile Ay arasındaki mesafe en aza inecek.

Ortalama olarak Dünya’dan 383 bin kilometre uzakta olan Ay,  Cumartesi gecesi biraz daha yaklaşarak 356 bin 500 kilometre uzakta olacak. 19 Mart günü gün batımında ay, normalden yüzde 14 daha büyük görünecek ve yüzde 30 daha parlak olacak. Eğer bulutsuz bir gece olursa bu doğa olayı, saat 21.00 gibi bir saat boyunca Türkiye'den de rahatça görülebilecek.

“Süper Ay” yaklaşırken bilim çevrelerinde bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Birçok astrolog, Süper Ay'ın dünya üstündeki sismik hareketleri tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor. Bazılarına göre, Japonya’daki büyük deprem ve tsunami Süper Ay'ın başlangıcındaki çekim kuvvetiyle tetiklendi.

Dünya ile Ay arasındaki mesafenin en aza indiği Süper Ay, en son 1992 yılında gerçekleşmişti. Süper Ay'ın doğal felaketleri tetiklediğini savunanlar, 1992'de Güney California'da deprem olmasını da teorilerine kanıt olarak öne sürüyorlar.

Bilim çevrelerinin büyük bir bölümü astrologlara katılmıyor. Hatta kimisi astrolojiyi bilim olarak kabul etmiyor. Bilim insanlarına göre, Ay’ın çekim kuvveti gelgitleri tetikleyerek tektonik tabakalara az da olsa bir etki yapsa da bunun depremlere neden olduğuna ilişkin en ufak bir kanıt bulunmuyor.

Bilim insanları depremin olduğu günün yeni aydan bir hafta sonra, Süper Ay’dansa bir hafta önce gerçekleştiğine işaret ederek bunun gelgitlerin en zayıf olduğu dönem olduğunu belirtiyorlar.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi endişeye gerek olmadığını, Süper Ay'ın herhangi bir doğal afete yol açmasının beklenmediğini duyurdu. Ancak, aynı idare, 2004'teki Katerina Kasırgası öncesinde de kasırganın yön değiştirdiğini açıklaması yaptıktan iki gün sonra New Orleans kenti sular altında kalmıştı.

Bakalım Süper Ay korkusu gerçek mi olacak yoksa normal bir doğa olayı olarak gözlem çizelgesindeki yerini mi alacak?

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!