MEZAR TAŞINDAKİ ÇÖZÜLEMEYEN ŞİFRELER!!!


Anadolu topraklarında kutsal sayılan binlerce türbe ve mezar bulunuyor. İslam dini ölülerden yardım istemeyi yasaklamış olmasına rağmen, bu türbe ve mezarlar ziyaretçi akınına uğruyor. Şeyh Abdülkadir Geylani'nin oğlu Seyyid Muhammed Teyyar'a ait olduğu iddia edilen türbe de bunlardan biri. Van'ın Çatak ilçesine bağlı Görentaş Köyü'ndeki türbeyi asıl ilginç kılan ise mezar taşlarının üzerindeki yazılar. Yazıların hangi döneme ait olduğu ve ne anlama geldiği bir türlü çözülemiyor.



1078 yılında İran'ın Geylan şehrinde doğan, Abdulkadir Geylani, Bağdat'a gelerek dönemin İslam alimlerinden dersler aldı. Bir süre sonra ise Bağdat'ı terk ederek nefsini terbiye etmek için çöllerde yaşadı. Uzun yıllar insanlardan uzak kaldı.

Bağdat'a döndüğünde tasavvuf alanında derin bilgisiyle dersler vermeye başladı. Ondan ders alanlara “Kadirriye” adı verildi.  Şeyh Abdulkadir Geylani, 1166 Bağdat'ta vefat etti. Cenaze namazı, oğlu Seyyid Muhammed Teyyar tarafından kıldırıldı. Cenazesi o kadar kalabalıktı ki, defin işlemi ancak gece yapılabildi.

Van'ın Çatak ilçesine bağlı Görentaş Köyü'ndeki türbede Şeyh Abdulkadir Geylani’nin oğlu Seyyid Muhammed Teyyar’ın mezarı olduğu iddia ediliyor. Bu nedenle mezar, özellikle ramazan ayı ve kutsal günlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

Mezarın baş ve ayakuçlarına bırakılan taşlardaki yazılar ise yüzyılladır esrarını koruyor. Yazıların hangi döneme ait olduğu ve ne anlama geldiği hala çözülebilmiş değil. Üstelik mezar taşındaki yazılar Amerikalı bilim insanları tarafından araştırılmasına rağmen bir sonuca ulaşılamadı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, mezar taşı üzerinde incelemeler yaptıklarını belirterek, “mezar taşının üzerindeki şekillerin ne anlam ifade ettiği ile ilgili her hangi bir neticeye bugüne kadar ulaşamadık” dedi.

Yurt içinde ve yurt dışında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezarları daha önceden incelediklerini anlatan Top,  “Bu şekilde Türk İslam Dönemi içerisinde yapılmış şekil ve yazıya benzer eserlere rastlamadık. Bu açıdan bunların hala daha sırrının çözülemediğini ifade edebilirim. Bundan yıllar önce Amerikalı bir araştırmacı gelmişti. Bu taşı ona da gösterdik. Fotoğraflarını incelemek üzere ABD’ye götürdü. Oradan da bir netice alamadık. Bu taşlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. “ dedi.

Türbede 35 yıldır gönüllü bekçilik yapan Mustafa Görentaş ise, türbedeki kişinin Şeyh Abdulkadir Geylani’nin öz oğlu olduğunu iddia ederek, “Köy 900 yıl önce onun sayesinde kurulmuş. Buralar köy olmadan önce kervan yoluydu, bu zat da buraya gelip köyü kurmuş” diyor.

Mezarın gerçekten Şehy Abdülkadir Geylani'nin oğluna ait olup olmadığı bilinmiyor. Bu gizemin çözülmesi için belki de mezar taşlarındaki yazıların ne anlama geldiğinin ortaya çıkması gerekiyor.

Ancak, mezar taşlarındaki yazılar şimdilik esrarını korumaya devam ediyor.

Comments

  1. gercek sukı ınsaoglu tam anlamıyla hakkı bılselerdı degıl boyle ışlerle ugrasmak aklından bıle gecırmezdı bı dıyer gercekse gercekten hakkı bulan ınsanların tam anlamıyla her ınsanın hakkı bılmedınden herseyı acık soylemezler

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!