Esrarı çözülemeyen kayalar!


Bilim dünyası ne kadar ilerleme kaydetse de bazı olaylar karşısında tam açıklama getiremiyor. Dünya üzerinde çözülemeyen gizemler olarak adlandırılan bu tür olaylar karşısında bilim insanları tahminlerde bulunuyor. Ancak nedenleri konusunda tam bir açıklama getiremiyor. İşte bunlardan biri de Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti’nde yaşanıyor. Dev kayaların kurumuş bir tuz gölü üstünde kayarak hareket etmelerinin sırrı hala çözülebilmiş değil.



Kaliforniya'nın güneydoğusunda bulunan Ölü Vadi, dünya üzerindeki çözülemeyen birkaç gizemden birini barındırıyor. Kurumuş bir tuz gölü üzerinde koca düzlükte küçük tepecikler gibi duran kayalar kendi kendilerine kayarak hareket ediyorlar.

Hareket eden kayaların ağırlığı bazen 300 kiloyu geçebiliyor. Görenleri şaşırtan bu doğa olayını çözmek için bilim insanları yaptıkları gözlemlerde kayaların hareket ettiğini doğruluyorlar.  Ancak tam bir açıklama getiremeyip birkaç tahminden bulunuyorlar.

Bu tahminlere göre, uzunluğu 4 kilometre, genişliği 2 kilometre olan kurumuş tuz gölünde yüzey silt ve kilden oluşuyor. İklim ise bölgede kurak, yağmur yılda sadece 5 cm civarında yağıyor. Yağmur yüzeyi kaygan hale getiriyor ve kayalar bu yüzey üzerinde rüzgarla kayıyor. Yörede esen rüzgar güneybatıdan kuzeydoğuya doğru esiyor. Birçok kayan kayanın yönü de bu doğrultuda. Yağmur yağdığında zemin ıslakken sert rüzgarın kayaları yavaş yavaş hareket ettiriyor olabileceği varsayılıyor.

Ancak yüzlerce kiloluk taşları hareket ettirecek kadar şiddetli rüzgarlar kaydedilmiyor. Ayrıca aynı noktadan hareket etmeye başlayan taşların nasıl olup da farklı yönlere yöneldiklerini kimse açıklayamıyor. Rüzgar teorisine karşı çıkanlar "Rüzgar, aynı noktadan hareket etmeye başlayan iki taşı aynı yöne kaydırır. Ama burada durum farklı" diyor.

Kayaların hayvanlar ve insanlar tarafından hareket ettirildikleri yönünde iddialar da ortaya atılmış, Ancak yapılan gözlemlerde kayaların kaymasında hayvan ya da insan faktörü olmadığı belirlenmiş durumda.

Bir başka tahmine göreyse kayalar, buz yardımıyla hareket ediyorlar. Bazı yıllarda gölün tabanı ince bir buz tabakasıyla kaplanıyor. Kuvvetli rüzgar buz tabakasını kayalarla birlikte
hareket ettiriyor. Ancak bu tahmin de fazla tutarlı bulunmuyor. Çünkü hareket eden buz tabakası yüzeyde bir iz bırakması gerekirken bu izlere yüzeyde rastlanmıyor.

Yapılan araştırmalara rağmen, bilim insanları bazen ağırlığı 300 kiloyu bulan kayaların nasıl hareket ettiği konusunda tam bir açıklama getirebilmiş değil. Bu doğa olayı, çözülemeyen yönleriyle insanları şaşırtmaya devam ediyor.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!