Yoksa komşumuz kopya mı?


Bilim dünyasının ulaştığı en son noktalardan biri de klonlama. Yani diğer adıyla kopyalama.  Genetik olarak tıpatıp benzer özellikler taşıyan yeni hücreler oluşturulması anlamına gelen kopyalama çalışmaları hayvanlar üstünde yapılıyor. İnsan üstünde kopyalama yapılması birçok ülke tarafından yasaklanmış durumda. Ancak İtalyan bir doktorun yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. Çevremizde kopya insanlar olabilir mi ?



Modern çağda bilim dünyası sınır tanımıyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte tıp dünyası da yıllar önce hayal sayılabilecek gelişmelere imza atıyor.

1950’li yıllarda başlayan kopyalama çalışmaları, 1997’de İskoçya’da “Dolly” adı verilen koyunun kopyalanmasıyla büyük bir çıkış yaptı. Ancak, Dolly beklenenden erken yaşlandı ve öldü.

Son yıllarda özellikle sığır ve koyun gibi çiftlik hayvanlarının kopyalanması artık bir sektör haline geldi.  Ülkemizde de  İstanbul Üniversitesi  Veterinerlik Fakültesi, Tübitak Marmara ve Malatya İnönü Ünivesitesi’nde kopyalama üstüne çalışmalar yapıldığı biliniyor.

Genetik bilimi artık insan kopyalayacak teknolojiye sahip. Teorik olarak insan kopyalanabilir. Ancak insanın karmaşık yapısıyla ilgili sorunlar hala çözülmüş değil.

İnsan kopyalamanın bir de ahlaki yönü var.  Semavi bütün dinler, insan kopyalamayı günah sayıyor. İnsan kopyalaması çalışmaları Türkiye de dahil birçok ülkede yasak. Peki kaçak olarak insan kopyalamak mümkün mü ?

63 yaşındaki bir kadının doğum yapmasını sağlayarak üne kavuşan İtalyan doktor Severino Antinori'nin yaptığı açıklamalar, bilim dünyasında hala tartışılıyor. İtalyan doktor Severino Antinori, 2 yıl önce yaptığı bir açıklamada, kopyalama yöntemiyle 3 bebeği dünyaya getirdiklerini öne sürdü.


Biri kız, ikisi erkek bebeklerin şu an 9 yaşında olduğunu belirten İtalyan doktor, çocukların Doğu Avrupa'da bir ülkede sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

İtalyan doktor Antinori'nin kaçak insan kopyalaması yaptığı varsayılıyor. Kimilerine göre uluslararası sularda gizli gizli insan kopyalama çalışmaları da yapılıyor olabilir.

Her ne kadar insan kopyalaması çalışmaları yasak olsa da sinema endüstrisinin kalbi sayılan Hollywood, bu konuyu sık sık ele alıyor. Eğer dünyanın her hangi bir yerinde kaçak olarak insan kopyalaması yapılıyorsa, bilim kurgu olarak seyrettiğimiz filmler, yoksa gerçek mi ? Ya da  etrafımızda kopya insanlar dolaşıyor olabilir mi? Kimbilir belki karşı komşunuz bile kopya bir insandır.

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!