TARİKATTA RÜYA ESRARI!!!


Bir rüyanın esrarlı hikayesiyle yola koyulduk, bu yol bizi İstanbul Kadirler Yokuşu’nda yaklaşık 400 yıllık bir geleneğin halen sürdürüldüğü bir tekkeye götürdü;  İstanbul’un en eski Kadiri tekkesi ve Kadiri tarikatının merkezine. Tekkede yaşanan yangınla ilgili bir rüyanın sırrını araştırırken tarikatın tarihinde gizlenmiş pek çok esrarengiz hikaye ile karşılaştık. Peki bu rüyaların sırrı ne?


Rüyaların esrarı tarikatın kuruluş öyküsünden başlıyor. Şöyle ki;  Kadiri tarikatının kurucusu Şeyh İsmail Rumi Hazretleri, bir gece rüyasında Abdülkadir Geylani Hazretleri’ni görür, ‘Ey Rumi Rum’a git tarikatımı orada neşret’ demesi üzerine manevi işaretle Bağdat’a giden İsmail Rumi, sonrasında Anadolu’ya giderek merkezi İstanbul’da olmak üzere Kadiri Tarikatını kurar. Tekke Camii ve Kadirihane,  Kadiri tarikatının merkezi olarak 1925’te tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar faaliyetlerini sürdürür. Bir süre Tophane 31. İlkokulu olarak kullanıldıktan sonra tekrar camiye çevrilir. Bu süre içerisinde 18. ve 19. yüzyıllarda iki büyük yangın geçirip yeniden inşa edilir. Son yangını da 1997 senesinde yaşar ve geriye sadece Şeyh evi, türbeler  ve caminin minaresi kalır. Ancak yangından önce de ilginç olaylar meydana gelir.

Rivayet o ki; camii cemaatinden bir zat rüyasında İsmail Rumi Hazretleri’ni görür, Şeyh rüyada alevler arasındadır ve ‘Alevler sardı, yanıyorum, kurtarın’ demektedir, akşamına da yangın haberi gelir. Diğer taraftan yine camii cemaatinden bir zat akşam namazını imamla birlikte yalnız kılarken selam verdiği esnada camii avlusunda insan boyutundan çok daha iri, cüsseli bir efendinin ki İsmail Rumi Hazretleri olduğu söyleniyor, dolandığını görür. Camiiden çıkıp alt sokaktaki iş yerine dönerken yangın var çığlıklarını duyar, koşarak döndüğünde yangın her yeri sarmıştır ve kimse birşey yapamaz. Camiide çıkan yangınla ilgili hem dergah içinde hem de bölge halkında pek çok söylenti dolaşıyor; çoğu camiinin kundaklandığı, özellikle yakıldığına dair. Camii yanmadan önce ruhani bir gücün yangını önlemek istediği ise pek çok kişinin dilinde.


Günümüzde Kadiri tarikatı müritleri her Salı Şeyh  Misbah Efendi eşliğinde zikir törenlerinde bir araya geliyorlar. Bugün bahçe içindeki ahşap binada düzenlenen zikir törenleri  1997 yılında çıkan yangından öncesine kadar Tekke Camii’nde yapılıyordu. Camii yangınla birlikte içindeki pek çok değerli belge ve tarihi de yitirdi, geriye sadece iskeleti ve minaresi kaldı. Bir diğer esrarlı rüya ise camiinin tekrar inşası ile ilgili; önemli din adamlarımızdan bir zat Hac ziyareti sırasında bir gece rüyasında İsmail Rumi Hazretleri’ni görüyor, ‘Beni ihmal ediyorsun’ sözleri üzerine camii ile ilgili yeniden inşa çalışmalarını başlatmak üzere görüşmeler yapıyor. Bugün camiinin yeniden inşası için projeler çizilmiş vaziyette bütçenin oluşturulması bekleniyor. Bu ruhani güç ve esrarlı rüyalar eşliğinde pek çok olay atlatmış tekke halen faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bölgede hala İsmail Rumi Hazretleri’nin zaman zaman göründüğüne ve araziyi koruduğuna dair söylentiler sürüyor.

Tasavvuf ve tarikat tarihinde önemli bir yeri olan bu camii ve Kadiri Asitanesi  İsmail Rumi Hazretleri’nin ruhani koruması altında yeniden inşa edilebilecek mi?

Comments

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!