SULTANAHMET'İN GİZEMİ!



Yerli yabancı herkesi kendisine hayran bırakan Sultanahmet Camii’nin bir sırrı daha ortaya çıktı. Sultan Birinci Ahmet'in emriyle 1609 yılında inşaatına başlanan ve 1617 yılında ibadete açılan Sultanahmet Camii’nin mimarı Sedefkar Mehmet Efendi. Mimar Sinan’ın yanında uzun yıllar çıraklık yapan Sedefkar Mehmet Efendi, birçok simgeyi caminin mimarisinde kullanır.

Sultanahmet Camii'nin üzerine oturtulduğu fil ayak denilen dört sütun, dört halifeyi temsil ediyor. Altı minare ise sultanın alltıncı  Osmanlı padişahı olduğunu anlatır.

Ancak, caminin muhteşem mimarisi halk arasında çeşitli söylentilere yol açar. Efsaneye göre dönemin padişahı Birinci  Ahmet, başta minareleri altından yaptırmak istemiştir. Ama kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşınca, caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa bu emri güya yanlış işiterek, "altın" sözcüğünden "altı" yaparak, camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir.

Efsaneler bir yana imparatorluğun bazı eyaletlerinden caminin altı minareli olmasına  itirazlar gelmişti. İtiraz edenler, camiye altı minare yapilmasi kabe'ye saygisizlik olur diyorlardi. Çünkü o zamanlar altı minaresi olan tek mabed Mekke'de idi. Padişah bu meseleyi bütün İslam alemini memnun edecek bir şekilde halletti: Mekke'ye yedinci minareyi yaptırdı.

İçine girene huzur veren Sultanahmet Camii’nin asıl sırrı ise inşaatından 400 yıl sonra üstelik yabancılar tarafından tespit edilir. Öğretim görevlisi ve sanat tarihçi Sezai Gülşen,  Japon bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar sonunda, camideki İznik çinilerinin gizeminin çözüldüğünü söylüyor.

İznik çinilerinde kullanılan kilin yüzde 80'i kuars maddesinden oluşuyor. Kuvars maddesinin elektromanyetik dalgaların yaydığı olumsuz etkiyi ortadan kaldırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Batılı ülkelerde cep telefonunun zararlarından korunmak isteyenlere kuvars taşı tavsiye ediliyor.

Yani,  yabancıların  "Mavi Cami" diye şiirsel bir ad taktıkları Sultanahmet Camii’ndeki İznik çinilerinde kullanılan kuvarsın olumsuz enerjiyi aldığını, atalarımız 400 yıl önce keşfetmişler.

İznik çinileri, büyük çabalar sonunda 400 yıl önce kullanılan teknikle şimdi yeniden üretiliyor. Ancak, 400 yıl önceki bazı desenleri tutturmak mümkün olmuyor. Sultanahmet Camii'nde kullanılan çinilerdeki olağanüstü kırmızılık, teknolojiye rağmen bir türlü elde edilemiyor.

400 yüzyıl  öncesinden günümüze uzanan mimarisi ve İznik çinileriyle Sultanahmet Camii, her ulus ve her dinden ziyaretçilerine ayrı bir manevi haz vermeye devam ediyor.

Comments

  1. Sultan Ahmet 6. Osmanlı padişahı değildir. 6. Halife Osmanlı padişahıdır.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!