Gülen Cemaati "dönme" mi?

gulen0


Yok "dönme" tanımı JÖNTÜRK'ün değil. Tanım, geçen yıl Fethullah Gülen cemaatinin, sitesindeki ankette tıklama manyağı yaparak "hocaefendi"lerini "Yaşayan En Büyük Entellektüel" (öhö... öhö...) seçtirdikleri İngiliz Prospect Dergisi'nin yazarlarından geliyor (2008 yılında İngiliz Prospect ile ABD'li Foreign Policy Dergileri ortaklaşa "Yaşayan En Büyük 100 Entellektüel" anketi düzenlemişler ve bu ankette Fethullah Gülen birinci olmuştu.)  Ne mi diyor Prospect yazarları?



Önce Avrupa merkezli İslami Çoğulculuk Merkezi'nin de  (Center for Islamic Pluralism) yöneticisi olan Stephen Schwartz, Gülen ve saz arkadaşlarını, şu sözlerle eleştiriyor:


"Fethullah Gülen'in İslama getirdiği hiç bir yenilik yoktur.  Gülen, 'dinlerarası diyalog'dan bahsetmekte ve bu da onun takipçileri tarafından yeni bir girişimmiş gibi sunulmaktadır. Oysa, bu durum yüzyıllardır gündemdedir ve sürekli konuşulmaktadır.


Gülen'in "ılımlı İslam"ı temsil ettiği söylenmektedir ve bu takipçileri tarafından sürekli gündemde tutulmaktadır. Bu "ılımlı İslam" tanımı da 4'üncü Yüzyıl'dan bu yana (ki İmam al-Tahawi tarafından ortaya atılmıştır) İslami gelenek içinde sürekli tartışılmaktadır.


Gülen ve taraftarları, İslam'da sürekli tartışılan "inanç" ve "bilim" arasındaki çatışmanın çözümünde hiçbir katkıda bulunamamışlardır. Gülen'in teknolojiye ağırlık verilmesi yönündeki çağrısı, El Kaide'nin bile gerisindedir.


Özetle söylemek gerekirse, Fethullah Gülen hareketi, 'Scientology' gibi bir "sapma" olmaktan öteye gidemez."


Gelelim ikinci yazara...


Evet, yine aynı dergide yazan Ehsan Masood (İhsan Mesud diye çevrilmesi hoş değil. Arapça Türkçeleştirildikçe daha fazla baskın duruma geliyor), işi daha da ileriye götürüyor ve Fethullah Gülen Cemaati'ni "dönmeler" olarak nitelendiriyor (İslam'da 'dönme'lik oluyor maalesef. Genellikle de Araplarda, Sunni inancından Şii inancına geçenler "dönme"  olarak anılıyor).  Bakın neler söylüyor Ehsan Masood:


"Bu kadar kişi Gülen'in 60 civarında kitabı, konuşmalarının olduğu video ve ses bantları aracılığıyla arkasından gidiyor. Neden? Konumlandırılmış karizma, etkili organizasyon ve de cazip mesajlar nedeniyle. Olay tam anlamıyla bir halkla ilişkiler zaferi.  Gülen'in 'dönme'lerinin (Many of his converts- Aynen bu ifadeyi kullanıyor yazar) büyük çoğunluğu orta direk insanlardan oluşuyor. Burada Gülen'in başarısı da bu kesimi, Osmanlı kökleri ile (Kemalistler'in tersine olarak) birleştirmekte yatıyor."


İşte böyle..


Ha unutmadan, her iki yazar da Gülen cemaatinin yayın organlarının "dönme"lerin sayısının artırılması için çalıştıklarını söylüyor (Özellikle Zaman'ın- Zaman'ı gazete, çalışanlarını gazeteci olarak görenlere ithaf olunur).


Bir de şu var tabii ki:


AKP ile Gülen Cemaati arasındaki organize ilişkilerin ne denli sıkı fıkı olduğu da her iki yazarın dikkatinden kaçmamış nedense (Türkiye'de kaçıyor da).


Bizden yalnızca aktarması.


 

Comments

  1. Yeniden döndünüz demek.. eski sitedekiler nolacak arkadaşlar...

    orda bayağı bilgiler var. yöneticiler giriş yapsa bilgileri geri alamaz mı ?

    Mesela tayyibin istanbul belediyesindeki mal varlığı dosyaları ?

    sevindim gelmenize...

    ReplyDelete
  2. sizi uzun zamandır dört gözle bekliyordum... çok önemli bir dostu kaybetmiş olmanın sancısı gibiydi yokluğunuz.

    ReplyDelete
  3. Ya! adam her ne de olsa, paris'inden tut butun avrupada,amerikada,asyada,afrikada hatta avusturalyada yuzlerce okulu var.Adam bu okullarda(ilkokul,ortaokul,lise,unuversite)konusuyor,simdi kendimize soralim BIZ NE ILE KONUSUYORUZ?NE YAPIYORUZ?VALLA ARKADASLAR REALIST OLALIM.HOCA VE TALEBELERI YUZ SENE ONCEKI JON TURKLERIN TERS VERSIYONU.....

    ReplyDelete
  4. convert= din veya inanç değiştiren kimse.
    bunu bilmeden yazmış olamazsınız sanırım,
    amaç ne o halde?

    ReplyDelete
  5. Bilgiler mi.. burada iftiralardan başka birşey yok ki ne bilgisi.. Fethullar Gülen'in o kasetlerinde kötü olarak tabir edebileceğiniz ne var söyler misiniz??? O konuşmaları dinlemediğiniz ne kadar da belli.. Adam hep güzel şeyleri öğütlüyor ama güzellik elbetteki kötülere veya kötü amaçlılar için zehirli bir kamçı gibi.. Hadi buradan birisi yazsın ve desin ki şu kasetinde şöyle kötü birşey söyledi bu hoca.. İspatlayamayacağınız yalanlar sizi alçaltır..

    ReplyDelete
  6. yeniden dönmenize ben de sevindim (aaaaa! siz de mi dönmesiniz yoksa:) ). özellikle Gülen cemaati için yazdığınız esprituel yazıları ilgiyle takip ederdim.

    ReplyDelete
  7. bize de nedense donmeler olarak hep jonturkleri anlattilar. neden siz kendinize jonturk diyorsunuz. gecmisinizden ve tarihinizden kacan siz dediler. bir insan hakkinda sadece kulaktan duyma sozlerle o kisi hakkinda ileri geri kanusma bu zaman da size bize yakisir mi. bazilarinin sizin hakkinizda atip tuttugu gibi. bence siz de bu insanla birebirde konusup bir izlenim elde etmemisseniz bence sizde bu insan veya farketmez atip tutmayin. tesekkurler

    ReplyDelete
  8. nerde kaldiniz sizi bulmak icin 7/7 calistim yalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan ulen ner neyse boslugunuz dolduralamadi benden once yazan arkadas onceki bilgiler ne oldu onlar kaybolmamistir sanirim ve diyorum,ki HOS GELDINIZ

    ReplyDelete
  9. Fethullah Hoca farkindaysaniz Arabistan a veya Hacca veya Umreye gidemiyor. Girerse kafa gidecek. Neden acaba! Cunku yaptigi isler sade Turkiyedekileri kandirir ama Gercek Araplar yemiyor! Donme deyin ne derseniz deyin ama bunlar cikar iliskileri ve maddiyata dayali bir sistem kurmuslar. uzak durmakta fayda var, saf muslumanliga zarar veriyorlar. Allah la kul arasina hasa hocaefendiyi koyuyorlar, Sirkteler! Allah islah etsin! Sizden ,Bizden ayirimi yaparak muslumanlara zarar veriyorlar!

    ReplyDelete
  10. Ne yani bunlarda mı kestirmiş ?

    ReplyDelete
  11. yalanda paraylamı sallayın anasını satiiiiim

    ReplyDelete
  12. selçuk karada harbi uydurmuş bişeye yorum yapcaksa azcık araştırsın fetullah gülen hacca gitmiştir.

    ReplyDelete
  13. dönme bir kez döner ama fetoşlar 1000 kez döner.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

YAKITI BİTEN UÇAK NASIL SAVAŞTI?

Leyla Tekül musevi oldu!!!